In vrijheid kiezen

Theo Hettema

We hadden de vrijheid om nee te zeggen. We hadden allerlei argumenten ertegen kunnen bedenken en ons daarachter verschuilen. Maar we zeiden ja en begonnen op 26 oktober in een kerkgebouw in Den Haag met een kerkdienst, die uiteindelijk meer dan drie maanden zou duren, dag in dag uit, 2306 uur lang.

We zeiden ja, omdat Jezus ooit gezegd heeft: als je een vreemdeling ontvangt heb je als het ware Mij ontvangen.
We zeiden ja, omdat we zelf wisten hoe belangrijk het is om een veilige plek te hebben, ´s nachts kunnen slapen zonder de angst dat de politie komt om je op te pakken.
We zeiden ja, omdat we het met elkaar konden doen.

Het was een keuze waarvan we alle gevolgen niet konden overzien. Maar: wanneer je in vrijheid kiest, dan blijken er ineens ook andere mensen en groepen te zijn die dat ook doen.
Tim Hofman ging met zijn camera en met vluchtelingenkinderen naar politici toe, een hoogleraar liet zien wat voor gezondheidsschade er bij vluchtelingenkinderen ontstaat door voortdurende onzekerheid, klokkenluiders vertelden wat de IND en de Raad van State voor fouten hebben gemaakt, juristen kwamen met uitspraken van het Europese hof over vluchtelingenkinderen en hun rechten.

Uiteindelijk heeft staatssecretaris Harbers eind januari 2019 besloten om meer dan duizend kinderen met hun ouders opnieuw te beoordelen, en nu met eerlijke criteria. Dat heeft als gevolg dat ik nu bijna iedere dag wel een blij bericht krijg over een gezin dat in Nederland mag blijven.

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen een keer gevraagd wordt om in vrijheid te kiezen. U of jij ook. Kies je ervoor om mee te doen met een groep die een klasgenoot pest op school? Kies je ervoor om mee te roddelen met je buren over iemand die nieuw in je straat is komen wonen en zich anders gedraagt dan de rest? Of kies je ervoor om contact te maken, met iemand te praten, uit te leggen hoe het ook anders kan of gewoon te luisteren? Kies je in vrijheid, zonder met een groep mee te doen? Dat kan veel eisen en je zult er niet altijd de gevolgen ervan overzien. Maar je geeft er leven mee voor anderen en het geeft jezelf ook nieuw leven.

Vaak heb ik gefaald, heb ik nee gezegd of me verschuild achter een comfortabele meerderheid. Maar op 24 oktober, daar aan die tafel, zei ik ja en dat heeft vrijheid gegeven.
Zeg ook ja tegen de vrijheid, als die u of jou erom vraagt!"

Theo Hettema is voorzitter van de Algemene Kerkenraad van de Protestantse Kerk Den Haag, woont in Spoorwijk en is al jaren actief bij Kerk in Laak en buurt-en-kerkhuis De Oase.

Foto: Jonna Busse