"Voel je je eenzaam? Zet dan zelf stappen"
Zelf was ze al een zinzoeker in Den Haag. Anne Baan-van Dijk (26) komt uit Hasselt, Overijssel, uit een christelijk-gereformeerd gezin en kwam zeven jaar geleden voor haar studie terecht in Den Haag. Ze vond niet zo gauw kerkelijk onderdak, maar vond wel een groep jonge mensen, twintigers en dertigers, bij wie ze zich thuis voelde. Zinzoekers heet de groep, opgezet vanuit StekJong, een spin-off van de eerste edities van de jaarlijkse Nacht van de Hoop. “Ik kwam daar jongeren tegen en die heb je in veel kerken niet of nauwelijks meer: leeftijdgenoten die diepgang met elkaar willen delen, die willen praten over thema’s als ‘wat vind ik belangrijk in het leven?’ De groep draait vooral op de eigen inbreng van mensen. Ik was begonnen met de hbo-studie Culturele en Maatschappelijke Vorming en Zinzoekers leek me een mooi project om stage bij te lopen. Dat lukte in het tweede jaar nog niet, maar in het derde jaar heb ik een half jaar met Zinzoekers meegelopen.” Wat mocht je in je stage doen? “Van alles: gewoon meedraaien, mee organiseren, maar ik mocht ook nieuwe activiteiten bedenken. Ik heb een Wee Sing bijeenkomst georganiseerd: meerstemmig liederen zingen in de traditie van Taizé en Iona. Ik ben met Zinzoekers ook op Iona geweest, het kloostereiland voor de Schotse kust. Erg bijzonder.”
Je bent nu terug bij Zinzoekers, want je gaat er je afstudeerproject doen. “Ik ga onderzoek doen naar eenzaamheid onder twintigers en dertigers in Den Haag en ik gebruik mijn Zinzoekers-netwerk als informatiebron. Eenzaamheid definieer ik als gebrek aan verbondenheid met andere mensen. Onder een kleinere groep uit het netwerk heb ik een oefenenquête gehouden over de vraag: ‘Wat mis je in je dagelijkse leven?’ Daar kwam uit dat mensen graag mee willen doen in een groep mensen met dezelfde belangstelling. Dat onderzoekje wil ik binnenkort uitbreiden naar de hele groep: tussen de 30 en 50 mensen die bezig zijn met zingeving en spiritualiteit.
Ik vraag hun om met behulp van de methodiek van photovoice met zelfgemaakte foto’s of andere afbeeldingen aan te geven op welke momenten ze zich eenzaam of niet verbonden voelden. Een groepsgesprek daarover maakt dan letterlijk inzichtelijk hoe eenzaamheid en verbondenheid eruit zien. Eenzaamheid is nu eenmaal lastig onder woorden te brengen. Beelden kunnen daarbij helpen. Die gespreksmethode heet foto-elicitatie. Dat ik zelf graag fotografeer zal de keuze voor deze methodiek wel mede ingegeven hebben.” Wat hoop je dat je onderzoek oplevert? “Ik wil de vraag beantwoorden wat er vanuit Zinzoekers gedaan zou kunnen worden om het sociale netwerk onder de deelnemers te versterken zodat er meer verbondenheid ontstaat. Het onderzoek is voor mij geslaagd als de gesprekken goed verlopen en persoonlijk worden. En als de problematiek daardoor duidelijker in beeld komt. Ik denk dat als je je eenzaam voelt, je zelf stappen moeten zetten. Stort je niet blindelings in allerlei clubjes of ontmoetingen. Je kunt beter eerst bij jezelf nagaan waar dat eenzame gevoel vandaan komt.”
En dan, als je afgestudeerd bent? “Ik hoop dat deze methodiek ook mijzelf inspireert. Ik zou zelf graag een eigen creatief bedrijfje willen beginnen, niet alleen om zelf creatief te kunnen zijn, maar ook om mensen te inspireren creativiteit en zingeving met elkaar te verbinden. Ik zou workshops willen geven en creatieve retraites willen organiseren.” Wordt vervolgd.
Zinzoekers, onderdeel van StekJong, zoekt samen met twintigers en dertigers naar betekenis in filosofie, geloof, kunst, muziek, of door iets te betekenen voor een ander. Zinzoekers organiseert ontmoetingen en events van klein tot groot.