"Je hoofd zit gewoon vol van de schulden"

Anke is vrijwilliger bij Budgetmaatjes070

Het kan ook onduidelijk zijn waar de rekeningen voor zijn. Regionale belastingen bijvoorbeeld: wat is dat? Waar gaat dat over? “Soms komen mensen in de schulden terecht doordat ze niet weten hoe zoiets werkt.” Dat geldt ook voor toeslagen. Deelnemers kunnen jaren later nog van de overheid horen dat ze een toeslag deels moeten terugbetalen. Anke: “Terwijl ze dachten: die kréég ik! En ze kregen het ook! Dat is heel moeilijk uit te leggen.” 

Juist mensen die op het minimum leven, kunnen niet drie jaar later nog iets terugbetalen. Maar wie niet terugbetaalt, krijgt een boete – en zo loopt de schuld snel op. Die vicieuze cirkel motiveert Anke om te helpen. “Je hoofd zit gewoon vol van de schulden. Het is dan zo lastig om daar op eigen kracht uit te komen.”  

Het steuntje in de rug dat mensen nodig hebben – dat wil Anke zijn. Schuldenproblematiek is zwaar, maar Anke houdt  het licht: “Ik vind het gewoon prettig om dit te doen. Zelf heb ik een goed leven en tijd voor vrijwilligerswerk. Ik doe het met veel plezier en zo moet het ook zijn.” 

Het project Budgetmaatjes070 koppelt vrijwilligers aan inwoners van Den Haag die om welke reden ook in de schulden terecht zijn gekomen.