"Ik doe kalm aan, zodat het lijntje niet breekt"

Henri Brekveld

Die ervaring kwam Henri goed van pas toen hij een jaar geleden reageerde op een oproep in het wijkblaadje van Duinoord. "Ik heb zelf ook wel die neiging, dus ik weet hoe het werkt." Hij lacht. "Ik maak wel eens een videootje van mijn eigen rommelhok, waar het regelmatig uit de hand loopt. Die beelden stuur ik dan door. Daar wordt hij helemaal blij van. 'Zo erg is het bij mij niet! Bij mij kan je nog gewoon lopen', zegt hij dan. Je moet er ook wel de humor van in zien hoor, van al die ellende, ja echt. Het is triest, maar soms is het ook gewoon om te lachen, zoveel rotzooi."

"Je moet je heel goed kunnen verplaatsen in deze mensen", aldus Henri. "Je moet ze heel serieus nemen en gewoon respectvol omgaan met al hun spullen. Je moet vooral niet proberen om te snel te gaan ofzo, dat werkt echt niet. Ik doe kalm aan, zodat het lijntje niet breekt. Ik heb ook wel eens de neiging om zelf bij hem iets weg te gooien omdat ik dan denk, dat is niks en staat alleen maar in de weg, maar dan blijkt iets toch weer een emotionele waarde te hebben en ja, dan moet je dat accepteren."

Henri vindt het erg leuk om iemand te kunnen helpen en te merken dat je iemands leven kan verbeteren. "Ik probeer hem dingen aan te reiken en hij pikt veel op. In het begin ging ik altijd tussen de zooi ergens op een kistje zitten. Op een goed ogenblik stond er ineens een stoel voor me klaar. Hij stelt het bezoek heel erg op prijs. 'Ik ben in jaren niet zo gelukkig geweest', heeft hij gezegd. Dat is dankbaar werken. Het is natuurlijk niet zo dat ik het alleen maar voor de ander doe. Het is ook voor mezelf. Dat zeg ik hem ook. Er is sprake van wederkerigheid."

Ons maatjesproject Over de Drempel ondersteunt vereenzaamde mensen in overvolle woningen. Vrijwillige opruimcoaches helpen hen om hun leefsituatie te verbeteren.

Wil jij ook opruimcoach worden? Bekijk hier de vrijwilligersvacature.