Halil of Henk
Veel jongeren in de Haagse wijk Transvaal krijgen te maken met problemen op school en leerachterstand. Een uurtje huiswerkbegeleiding op school of bij een instituut helpt vaak niet genoeg of is te duur. JONG Transvaal biedt huiswerkbegeleiding aan zulke scholieren en zet daarvoor coaches in: jongeren, studenten bijvoorbeeld, maar ook ervaren docenten, die voor een kleine vergoeding deze scholieren te helpen. Elke week heb ik wel gesprekken met al onze coaches over van alles, ook over wat ze meemaken. Negen van de tien tutoren heeft een migrantenachtergrond. Wat me treft in hun verhalen en vaak ook verrast, is waar ze elke dag tegenaan lopen. Hoe discriminatie bijvoorbeeld werkt in dagelijkse dingen en niet eens zo subtiel. Dat je gewoon niet eens de kans wordt geboden om het anders te doen.
Neem nou Halil. Met hem heb ik vaak gesproken. Halil heet sinds kort geen Halil meer. Hij heet voortaan Henk. ‘Henk’ is coach bij ons. Hij is lid van een politieke partij, organiseert debatcursussen, heeft twee Masters - politicologie en rechten - op zijn naam staan en wil zo gauw mogelijk – als dat dan weer mogelijk is – een summer course in de Verenigde Staten gaan volgen. ‘Want dat staat goed op je CV’.
Ondertussen solliciteert ‘Henk’ zich suf om die course te kunnen betalen. Toen ‘Henk’ nog Halil heette, wilde dat solliciteren niet echt vlotten, bekent hij ons op een dag, maar nu hij ‘Henk’ heet, gaat het een stuk beter. “Twee brieven geschreven als ‘Henk’ en ik ben twee keer uitgenodigd”, roept hij vrolijk. Dat was toen hij nog ‘Halil’ heette wel anders. Zijn bruine ogen schitteren van pret. “Heerlijk om die verbaasde gezichten te zien! Als ik binnenkom en ze zien dat ik een kleurtje heb, dan vallen ze van hun stoel!” Dat er ook een keerzijde zit aan deze naamsverandering, wordt snel duidelijk. Ruim tien afwijzingen later heeft ‘Henk’, tot zijn eigen verbazing, nog steeds geen baan, in ieder geval niet een die bij zijn niveau past. “Ik voldoe aan alle kwalificaties, want ze nodigen me toch uit?”, verzucht hij. Tja. ‘Henk’ werkt nu als telefonisch verkoper voor een energiebedrijf. Hij was toen weer even ‘Halil’ op papier. De summer course gaat dit jaar niet lukken, daarvoor heeft hij te weinig geld kunnen sparen. Maar volgend jaar gaat hij zeker. Denkt hij.
Inge van Bommel, coördinator JONG Transvaal | Schilderswijk