Een olifant eet je stukje voor stukje

Claudia Nazir

Waarover gaan je gesprekken met cliënten? “Als je elkaar wat beter kent, kan het ook over vertrouwelijke dingen gaan. Maar de meeste mensen moeten eerst wel ontdooien. Er was hier een man met altijd oordopjes in. Hij kwam steeds vroeg en was snel weer weg. Niet erg toeschietelijk. Na enige tijd begreep hij dat ik echt belangstelling voor hem had. Ik kende zijn naam al na een week. Dat vond hij bijzonder, dat hij hier een naam was en geen nummertje.”
Wat betekent dit vrijwilligerswerk voor jou? “Het zijn mensen met grote problemen. Hoe eet je een olifant? Stukje voor stukje. Mensen met grote problemen hoeven niet alles in één keer op te lossen. Ik zag een vrouw die ik regelmatig hierover sprak langzaam opbloeien. Ze ging er beter uitzien en kwam wat aan. Ze kreeg complimentjes en genoot daarvan. Dat vind ik fijn. Ik heb genoeg te doen en ben er niet alleen voor een ander. Om dankbaarheid gaat het me ook niet. Maar dit voegt iets toe aan mijzelf. Je ziet mensen groeien. Er was een vrouw die hier kwam en inmiddels een betaalde baan heeft. Maar ze blijft komen, niet meer voor een pakket, maar voor de soep en voor de gezelligheid. Mooi toch?”

Kies! Sociale supermarkt is een project in Den Haag Zuidwest. Met een verbouwde SRV-bus worden verschillende locaties (buurthuizen en kerken) aangedaan waar mensen die ervoor in aanmerking komen hun eigen voedselpakket in de winkel kunnen samenstellen. Daarnaast is er gelegenheid voor ontmoeting, informatie en gezelligheid.