"Belangrijk is dat je goed luistert"

Kees Pinster, vrijwilliger bij Budgetmaatjes070

Kees is een rustige man, die niet snel uit zijn evenwicht is te brengen. Hij durft problemen duidelijk te benoemen naar zijn deelnemers toe. “Als iemand een vervuild huis heeft, zeg ik wel: toe nou, doe eens wat aan je huis! Je hebt niet eens een tafel waar we met z’n tweeën aan kunnen zitten. Of iemand heeft wel een dekbed, maar geen overtrek of laken. Daar probeer ik wat aan te doen.”  

Maar toegegeven, je geduld wordt soms aardig op de proef gesteld. Dan is het een valkuil om zelf iets te regelen. Als een deelnemer moet inloggen met DigiD maar niet handig is met internet, dan is het een hele klus om dat goed uit te leggen. Soms heeft Kees de neiging om te zeggen: ‘Ik doe het zelf wel even.’  

Toch probeer je altijd samen vooruit te komen. Want het is belangrijk bij Budgetmaatjes070 dat de deelnemer zelfstandig wordt in het bijhouden van de inkomsten en uitgaven. Om zo weer grip te krijgen op je eigen situatie. Maar helaas lukt het niet altijd om alles voor elkaar te krijgen wat je wilt. Kees geeft een voorbeeld. “Laatst had ik iemand die in het begin laden vol brieven en geen enkel overzicht had. Ik ben zelden zo veel met iemand bezig geweest als met deze deelnemer. Maar hij heeft echt stappen gemaakt. Hij maakt zijn huis beter schoon en hij maakt zijn post open. Nu kregen we het bericht dat hij toch niet toegelaten wordt tot de schuldenregeling. Dat komt dan wel even hard aan.”  

Wat doet het met Kees, al die verschillende situaties? “Je voelt je weleens machteloos. En soms kom je niet verder met iemand, dan houdt het voor mij op en moet professionele hulpverlening het overnemen. Maar ik kan er thuis over praten, dat is heel belangrijk.”  

Wat geeft hem energie als budgetmaatje? “Als een deelnemer zelf weer overzicht krijgt over de schulden. Of als iemand opeens 500 euro per maand extra inkomen krijgt, doordat je de juiste subsidie of uitkering hebt aangevraagd.” Dat is waar Kees het voor doet. “Soms begrijpen ze niet helemaal dat je dit vrijwillig doet. Maar ze zijn er heel dankbaar voor.”