Is deze e-mail niet goed leesbaar? Klik hier voor de webversie

Stek - Voor Stad en Kerk
Nieuwsbrief
juli 2016

Zomerspecial:
Mediatheek De Bovenkamer


Het best bewaarde geheim van zinzoekend Den Haag! Op de bovenste verdieping van het kantoorpand van Stek aan de Parkstraat bevindt zich een goed voorziene mediatheek, de Bovenkamer. Een plek om te ontdekken en te verkennen, op woensdagmiddag, op vrijdag of op afspraak. Vrijwilligster Ria van der Geest leidt u graag rond!


Populair: spellen!

Een van de populairste 'afdelingen' van mediatheek De Bovenkamer is die van de spellen. Ze zijn er in soorten en maten, maar ze hebben met elkaar gemeen dat zingeving er een onderdeel van is. Er is speelgoed, er zijn kostuums, poppen en er ziin ook veen bordspellen, die erg gewild zijn. Ze worden gebruikt door mensen die met jongeren of kinderen optrekken, binnen of buiten de kerk. Maar ze vinden ook aftrek bij mensen die in de (ouderen)zorg werken. Kom eens kijken en verbaas je over wat er allemaal te leen is. 

Aan de hand van een bordspel of kaartenspel praat je anders met elkaar over de diepere drijfveren van je leven, over wat je belangrijk vindt in het leven, waar je naar uitkijkt, wat je bezielt en moed geeft en wat je lastig vindt. Door de spelvorm komt je vaak uit bij wat je graag met anderen deelt. Kom eens kijken in de Bovenkamer, er is voor elk wat wils, op elk leeftijds- en abstractieniveau.


DVD's en CD'sIn veel films en tv-series speelt religie, spiritualiteit of zingeving een grote rol. Er zijn films waarin dergelijke thema's expliciet zijn geagendeerd, zoals in Le Grand Silence, Bruce Almighty, Des hommes et des dieux, of  'Jezusfilms' als The Passion of the Christ.
n andere films en series spelen thema's van zngeving een belangrijke rol zonder dat het uitgesproken religieuze films zijn. Een voorbeeld is de Franse kaskraker
Intouchables, waarin het gaat over zorg, waar belden, zorgverlener en - ontvanger, rijker van worden. En er is veel muziek die het een en ander teweegbrengt bij luisteraars. Allemaal te vinden in de Bovenkamer. Vooral de films worden vaak gebruikt voor thema-avonden, gespreksgroepen e.d.

.. en boeken! 

Maar het ene boek is het andere niet. Kijkt u maar: 
Wat een kinderbijbel is, weten de meeste opvoeders en docenten wel - er zijn er in Nederland honderden verschenen en de Bovenkamer heeft de belangrijkste wel in de schappen staan. Maar er zijn ook heel bijzondere 'kinderbijbels' zoals deze: De Bijbel in 1001 blokjes. In het kloeke boek heeft de Amerikaanse kunstenaar Brendan Powell Smith de meeste verhalen en andere teksten uit het Nieuwe Testament nagebouwd met de befaamde Deense bouwblokjes en gefotografeerd. Hij begon er in de VS al 14 jaar geleden mee (The Brick Testament) en nu is er dus deze grote Legobijbel! Fascinerend, ook voor volwassenen!


Stek – stichting voor stad en kerk – in Den Haag wil mensen stimuleren om zich met elkaar te verbinden en elkaar te beschermen, elkaar te versterken en te bezielen. Stek doet dat met ruim 40 medewerkers en 800 vrijwilligers.


De Bovenkamer: veel meer dan boeken alleen!

De Bovenkamer kwam een jaar of tien geleden bij Stek als een bibliotheek met boeken bedoeld voor het kerkelijke jeugdwerk en het godsdienstonderwijs en bood ook materiaal over diaconaat en interreligieuze dialoog. In de loop der jaren is de Bovenkamer uitgegroeid tot een veelzijdige mediatheek, met allang veel meer dan boeken alleen: spellen, verkleedkleren, religieuze attributen uit verschillende tradities, dvd's en cd's, liedbundels, lesmateriaal en nog veel meer. Veel mensen weten de weg naar de Bovenkamer nog niet te vinden. Iedereen is welkom!

 Rage: Japans theaterkastje!Dit is een Kamishibai - een Japans theaterkastje. Je hebt ze in soorten, maten en verschillende uitvoeringen, van simpel tot rijk gedecoreerd. De Bovenkamer heeft er verschillende. Dit is een eenvoudige kamishibai van hout. Je klapt het kastje open en je schuift er een afbeelding in. Het voorbeeld hierboven toont een scène uit het bijbelverhaal van Jona en de grote vis. Het hele verhaal bestaat uit enkele tientallen platen die als hulpmiddel kunnen dienen om het verhaal na te vertellen. Maar in het kastje kunnen allerlei platen gebruikt worden, zodat het een goed middel is in educatieve processen voor vooral jongere kinderen. Er zijn ook poppetjes en voorwerpen die gebruikt kunnen worden in dit 'theater'. Kamishibai's zijn razend populair, ook in de Bovenkamer!
 

Van harte welkom in de Bovenkamer!

De mediatheek is elke vrijdag van 10.15 u. tot 17.00 u. en op de eerste woensdag van de maand van 12.30 u tot 17.00 u. geopend. Op andere dagen kan men op aanvraag de mediatheek bezoeken. Een digitale catalogus van de mediatheek is te vinden op www.levobieb.nl.


 

   


Deze nieuwsbrief is een uitgave van  Stek - stichting voor stad en kerk.
© 2016 Stek - stichting voor stad en kerk, www.stekdenhaag.nl

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Dan kunt u zich hier afmelden.